Wat zijn de beste Nederlandse verhalende podcasts? Gebruik dan deze heerlijke lijst. Ik ben zelf groot fan van verhalende podcasts en waargebeurde verhalen podcasts. Heerlijk om te luisteren tijdens een wandeling in het bos, in huis als je aan het rommelen bent of onderweg in de auto. Vaak spannende en waargebeurde podcast verhalen waar je heerlijk in wordt meegesleept. Allemaal terug te vinden op Spotify en gratis te beluisteren.
Heb je mijn lijstje met de beste misdaad podcasts al gezien?
En heb je de beste podcasts over kunst en cultuur geluisterd?
Of wat dacht je van de beste Vlaamse Podcasts ?
De beste podcast van Nederland. Winnaar BNR Dutch Podcast Awards 2024. Prachtig en ontroerend. In 1x geluisterd.
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name één drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig. De pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af. Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?'
De zesdelige podcastserie 'Waar is Sarah?' is een persoonlijke zoektocht naar houvast, binnen het grotere verhaal van ons Europese migratiebeleid.
Alles wat eindigt, laat iets na: een erfenis. Maar veel erfenissen worden niet aangekondigd in donkere kamertjes. Veel erfenissen staan niet helder opgelijst op wit papier. Deze erfenissen sluimeren, in onze genen, in de manier waarop we tegen onze kinderen praten, waarop we verliefd worden, in de kansen die iemand krijgt (of niet krijgt), in de personen die we kiezen om ons land te besturen. Mirke, Nele en Siona van AudioCollectief SCHIK volgen mensen die worstelen met de gevolgen van een nalatenschap, en daar iets aan proberen te doen.
Vol ongeloof geluisterd. Wat een verhaal. Elke aflevering komen er weer nieuwe waarheden naar boven.
In De Gestolen Kinderen zoekt Trouw-journalist Petra Vissers de waarheid achter het schimmige adoptieverhaal van Mirjam. Ze werd in 1972 geadopteerd uit Chili en zoekt al tientallen jaren naar de waarheid over haar afkomst.
Petra komt terecht in de wereld van buitenlandse adopties, waarin niets is wat het lijkt, iedereen zijn handen wast in onschuld, en zelfs een non niet te vertrouwen blijkt. Het is een verhaal over goede bedoelingen, en foute uitkomsten.
Van de makers van De Brand in het Landhuis. Winnaar podcast awards 2023 in de categorie verhalend.
Op 14 juli 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman.
Ze verdwenen uit galerie 't Weefhuis in Nuenen waar Huisman exposeerde, gelijk met een tentoonstelling van werk van Vincent van Gogh, ook in Nuenen. Er gaan verhalen dat Huisman voorafgaand aan de tentoonstelling zou zijn gewaarschuwd. Maar toch wilde hij de expositie ontzettend graag door laten gaan. Misschien wel té graag. Voor Huisman was het alsof hij met het verlies van de schilderijen "Het merelnest", "De drie lotgenoten" en "Handschoenen" drie van zijn kinderen verloor. Ze zijn nooit meer teruggevonden.
Prachtig ontroerend verhaal van Audiocollectief Schik (ook van de makers Laura H en El Tarangue). Zoveel emoties en heerlijke vlaamse voice overs.
De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw?
Drie afleveringen over twee moordzaken die je moeiteloos in één keer beluisterd.
In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge.
In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.
Nieuw in podcastland? Begin dan met De Brand in het Landhuis. Oud geld en een kunstroof, you've got me. Een klapper! Niet voor niets won het de Dutch Podcast Award 2019.
Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen.
Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.
Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie?
Vier korte afleveringen over een moordzaak die Belgie jaren bezig hield. Een waargebeurd verhaal over een kasteelheer.
In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest gemediatiseerde zaken in België. In vier afleveringen onderzoekt Gabriella Adèr hoe de moord in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. Waarom raakt het in België zo’n gevoelige snaar? Wat is er nu precies gebeurd?
Een nuchter verhaal van Dagblad van het Noorden. Wat had deze Ralf allemaal nog meer op zijn geweten?
In 2017 wordt het lijk van Ralf Meinema in de kofferbak van zijn Mercedes gevonden. Zijn auto bungelt half in het Stieltjeskanaal. De onopgeloste moord houdt Zuidoost-Drenthe nog steeds bezig. Zijn ouders, familie en vrienden willen antwoord op die ene vraag: Waarom moest Ralf, die joviale, vriendelijke jongen, dood? De kofferbakmoord is een vierdelige podcast over de onopgeloste moord op Ralf.
De mooiste Vlaamse podcasts 2022. Wat een bijzondere verhalen. Deze podcast wil je bijna niet stoppen met luisteren.
Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief
Prachtige podcast. En erg leuk en goed om de verhalen van twee families te horen. Een geschiedenis die vaak niet genoeg aandacht krijgt. Nu dus wel.
In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Zelfs als je niets om wielrennen geeft is dit toch iets om te luisteren. Een kijkje in het leven van oplichters en pathologische leugenaars. Audiocollectief Schik heeft er een fan bij!
In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld 'El Tarangu'. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom? El Tarangu is een zesdelige podcast reeks waarin AudioCollectief SCHIK op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, tot ze botsen op leugens uit hun eigen verleden...
Nog een andere prachtige podcast van audiocollectief Schik. Was Laura H naïef of is dit een medelevend verhaal?
Een nieuwe podcast door SCHIK, bekend van 'Bob'. In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer. Luister nu naar deze meeslepende podcast, waarin Laura zelf uitgebreid te horen is.
Onze held! Neerlands trots! Tante Jos! Iedereen droomt wel van zo'n familie verhaal...
Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Jos was de oudtante van Mijke van Wijk en zij groeide op met verhalen over de verzetsheldin Jos. Kort voor haar dood ontmoeten zij elkaar. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek. Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalen dat tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders… Tante Jos is een verhaal in vijf afleveringen.
Een ingrijpend verhaal over een heftig onderwerp. Helemaal als het over je eigen vriend gaat, knap gedaan van Eva.
Waarom is het verhaal van een fatale vriendschap in de jaren 90. In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorn’s vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Waarom had nog niemand ooit gehoord van Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde in deze keuze? En waarom zijn ouders en vrienden 20 jaar lang nooit op zoek gegaan naar antwoorden? Een vijfdelige podcast over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren '90.
Heb je mijn lijstje met de beste misdaad podcasts al gezien?
En heb je de beste podcasts over kunst en cultuur geluisterd?
Of wat dacht je van de beste Vlaamse Podcasts ?
Comments